14 βότανα που μπορείτε να καλλιεργήσετε σε κήπο χωρίς ήλιο!
Τα περισσότερα βότανα απαιτούν αρκετή ποσότητα ήλιου για να ευδοκιμήσουν. Χωρίς άφθονο ηλιακό φως, τα περισσότερα βότανα θα εξαπλωθούν λίγο ή καθόλου. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά βότανα που τα καταφέρνουν αρκετά καλά ακόμα και σε κήπο χωρίς ήλιο.
1. Μέντα
Η μέντα είναι ένα ανθεκτικό βότανο που μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν σε κάθε τύπο καλλιέργειας. Λάβετε υπόψη ότι μπορεί εύκολα να καταλάβει τον κήπο σας εάν αφεθεί ανεξέλεγκτο, επομένως είναι καλύτερο να φυτέψετε μέντα σε περιφραγμένο χώρο.
Η μέντα έχει μια δροσερή επίγευση λόγω της υψηλής συγκέντρωσης μενθόλης, προσθέτει μια έντονη, αναζωογονητική γεύση σε τσάγια και σάλτσες. Δεν είναι επίσης ασυνήθιστο να βλέπεις μέντα σε συνδυασμό με σοκολάτα ή κρέας.
2. Κόκκινη perilla
Το κόκκινο perilla είναι μέλος της οικογένειας της μέντας. Μπορεί να ευδοκιμήσει σε συνθήκες μερικής σκιάς. Έχει γεύση σαν μείγμα κανέλας και γλυκάνισου. Το κόκκινο perilla χρησιμοποιείται ευρύτερα στην Ασία. Στην κορεάτικη κουζίνα, για παράδειγμα, τα κόκκινα φύλλα perilla μαριναρωνται με σάλτσα σόγιας, νιφάδες κόκκινης πιπεριάς και ζάχαρη για να δημιουργήσουν ένα πικάντικο συνοδευτικό που ταιριάζει καλά με το κρέας.
3. Μαϊντανός
Ο μαϊντανός είναι ένα από αυτά τα ανθεκτικά βότανα που μπορούν να ανεχθούν σχεδόν κάθε κατάσταση. Απλώς φροντίστε να το κόβετε τακτικά για να μην απλώνεται.
Τα πιάτα με ζυμαρικά και αυγά επωφελούνται από ένα πασπάλισμα ψιλοκομμένου μαϊντανού, επειδή η ελαφριά γεύση του βοτάνου μειώνει την κρεμώδη υφή. Λειτουργεί επίσης ως καθαριστικό του στόματος. Μπορείτε ακόμη και να αντικαταστήσετε τον μαϊντανό με τον βασιλικό όταν φτιάχνετε πέστο. Στη γαλλική και ιταλική κουζίνα, ο μαϊντανός χρησιμοποιείται επίσης συνήθως για να αρωματίσει ζωμό, μαγειρευτά και σούπες .
4. κόλιανδρος
Ο κόλιανδρος είναι ένα βότανο ανθεκτικό στη σκιά και είναι σχετικά εύκολο να αναπτυχθεί, ακόμα κι αν το ξεκινάτε από σπόρους. Μπορεί να καταναλωθεί ολόκληρο το φυτό, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων.
Ο κόλιανδρος είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο βότανο στην ινδική, μεξικάνικη και βιετναμέζικη κουζίνα.
5. Γλυκάνισος
Ο γλυκάνισος είναι ένα θαμνώδες βότανο χαμηλής διασποράς που αναπτύσσεται καλύτερα σε σκιά.Τα φύλλα και οι σπόροι του γλυκάνισου έχουν έντονη γεύση γλυκόριζας.
Τα φύλλα γλυκάνισου προστίθενται καλύτερα φρέσκα σε σαλάτες ή ψιλοκομμένα και χρησιμοποιούνται για γαρνίρισμα πιάτων. Ολόκληρα ή θρυμματισμένα, τα φύλλα μπορούν επίσης να προστεθούν σε αρτοσκευάσματα, κάρυ, πιάτα με αυγά και σούπες. Οι σπόροι γλυκάνισου, από την άλλη, προσθέτουν γεύση σε γλυκά ψωμάκια, ψωμί και μπισκότα. Οι θρυμματισμένοι σπόροι γλυκάνισου μπορούν επίσης να εντείνουν τη γεύση των επιδορπίων και των φρουτοσαλάτων.
6. Σχοινόπρασο
Όλες οι ποικιλίες σχοινόπρασου θα αναπτυχθούν καλά σε έναν σκιερό κήπο.
Το σχοινόπρασο δίνει μια ελαφριά και αναζωογονητική γεύση κρεμμυδιού στα τρόφιμα. Το σχοινόπρασο βοηθά επίσης στη μείωση της βαρύτητας των πλούσιων τροφών όπως το μπλε τυρί. Όταν ψιλοκόβεται, λειτουργεί καλά ως γαρνιτούρα.
7. Βάλσαμο λεμονιού
Το βάλσαμο λεμονιού είναι ένα εύκολο στην καλλιέργεια βότανο και αναπτύσεται σε πλήρως σκιασμένες περιοχές. Απλώς φροντίστε να κόβετε τακτικά το φυτό για να μην απλώνεται.
Το βάλσαμο λεμονιού έχει μακρά ιστορία χρήσης στη βοτανοθεραπεία λόγω των ήπιων ηρεμιστικών ιδιοτήτων του. Στην κουζίνα, αυτό το βότανο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γαρνιτούρα σε σαλάτες και κύρια πιάτα ή να προστεθεί σε τσάι και άλλα ροφήματα.
8. Θυμάρι
Το θυμάρι είναι ένα ανθεκτικό πολυετές βότανο που διατίθεται σε πολλά μεγέθη και χρώματα ανθοφορίας. Το θυμάρι μπορεί να ανθίσει λιγότερο αν φυτευτεί στη σκιά, αλλά το άρωμα και η ομορφιά του θα παραμείνουν. Φρέσκο ή αποξηραμένο, το θυμάρι είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε σούπες, μαγειρευτά και πιάτα με κρέας. Το θυμάρι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να αρωματίσει το τυρί, τις φακές και το τσάι, καθώς και για να καρυκεύσει τα πουλερικά.
9. Άνηθος
Ο άνηθος αναπτύσσεται καλά στη μερική σκιά. Μπορεί επίσης να καλλιεργηθεί εύκολα σε εσωτερικούς χώρους όλο το χρόνο, εάν τοποθετηθεί κοντά σε παράθυρο που δεν χτυπάει το ηλιακό φως. Ο άνηθος μοιάζει με μια πιο λεπτή φτέρη με μαλακά φύλλα που έχουν πολύ λεπτές τρίχες. Αυτό το βότανο μυρίζει πολύ σαν γλυκάνισο και έχει χλοώδη γεύση. Χρησιμοποιείται καλύτερα με θαλασσινά, πατάτες και αυγά .
10. Άγριο τζίντζερ
Το άγριο τζίντζερ είναι ένα φυτό χαμηλής εξάπλωσης, που αγαπά τη σκιά με φύλλα σε σχήμα καρδιάς. Συνήθως χρησιμοποιείται ως κάλυμμα εδάφους κάτω από πυκνή σκιά και αναπτύσσεται άγρια σε δασικές περιοχές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όταν καλλιεργείται σε βότανο ή λαχανόκηπο, το άγριο τζίντζερ μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη ανεπιθύμητων ζιζανίων.
Σε αντίθεση με το τροπικό τζίντζερ, μεγάλο μέρος της γεύσης του άγριου τζίντζερ βρίσκεται στους μίσχους και στα φύλλα και όχι στην ρίζα. Μπορείτε να παρασκευάσετε τα φύλλα και τους μίσχους για να φτιάξετε ένα τσάι τζίντζερ που έχει σχεδόν τη γεύση του τροπικού τζίντζερ.
11. Κερβίλι
Το Κερβίλι είναι ένα ευαίσθητο βότανο που αγαπά τη σκιά και ανήκει στην οικογένεια του μαϊντανού. Έχει μια ήπια γεύση που θυμίζει γλυκάνισο και γλυκόριζα, αλλά αυτές οι γεύσεις δεν είναι έντονες.
Λόγω της ήπιας γεύσης του, προστίθεται στο μοσχαράκι και συχνά σε συνταγές για σούπα και σαλάτες. Στη μαγειρική, το Κερβίλι είναι καλύτερο να προστεθεί την τελευταία στιγμή, καθώς η γεύση του δεν θα κρατήσει σε παρατεταμένο μαγείρεμα.
12. Εστραγκόν
Το εστραγκόν είναι ένα βότανο που αγαπά τη σκιά, θα μαραθει γρήγορα αν εκτεθεί σε πολύ ηλιακό φως ή υψηλές θερμοκρασίες. Μόλις φυτευτεί, το εστραγκόν θα μεγαλώνει κάθε χρόνο.
Το εστραγκόν προσθέτει μια φρέσκια, ανοιξιάτικη γεύση σε μια ποικιλία συνταγών, όπως σάλτσες, σάλτσες για σαλάτες και πιάτα με ψάρι ή κοτόπουλο. Μπορεί επίσης να προστεθεί σε ομελέτα ή τηγανητά αυγά.
13. Χρυσή ρίγανη
Η χρυσή ρίγανη πήρε το όνομά της από το κίτρινο φύλλωμά της, το οποίο είναι πιο λαμπερό όταν ο καιρός είναι πιο δροσερός. Το καλοκαίρι, τα κίτρινα φύλλα του καλύπτονται από λεπτά ροζ και μοβ άνθη. Η χρυσή ρίγανη είναι ένα εύρωστο αναρριχητικό φυτό, επομένως είναι καλύτερο να τη φυτέψετε σε δοχεία.
Η χρυσή ρίγανη χρειάζεται πλήρη ήλιο, αλλά θα αναπτυχθεί ακόμη και σε μερική σκιά, αρκεί να φυτευτεί σε γόνιμο έδαφος. Αυτό το βότανο είναι πολύ αρωματικό και έχει την κλασική μυρωδιά και γεύση ρίγανης. Μπορείτε να κόψετε τα φύλλα οποιαδήποτε στιγμή για το μαγείρεμα.
14. Τσουκνίδα
Η τσουκνίδα είναι ένα σκιερό ζιζάνιο γνωστό για τα τσιμπήματά του. Οι ίδιες οι τσουκνίδες είναι βρώσιμες και απλές στην προετοιμασία αρκεί να τις χειριστείτε σωστά.
Ξεκινήστε ασπρίζοντας τις τσουκνίδες για να μαραθούν οι μικροσκοπικές τρίχες τους. Τα αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίσουν και να στεγνώσουν εντελώς. Στίψτε την υπερβολική υγρασία πριν χρησιμοποιήσετε τις τσουκνίδες σε σαλάτες ή τις μαγειρέψετε σε μαγειρευτά και σούπες.
Η καλλιέργεια βοτάνων σε περιοχές με λιγότερο από πλήρη ήλιο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αξιοποιήσετε στο έπακρο κάθε εκατοστό του κήπου σας.