Αψιθιά: Ένα αρχαίο θαυματουργό βότανο, ισχυρό καθαριστικό και αποτοξινωτικό!

Αψιθιά: Ένα αρχαίο θαυματουργό βότανο, ισχυρό καθαριστικό και αποτοξινωτικό!

Η αψιθιά χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για να καθαρίσει, να θεραπεύσει και να αποκαταστήσει την ισορροπία στο σώμα – είτε υποστηρίζει τις φυσικές πεπτικές διαδικασίες, βοηθώντας το σώμα να απαλλαγεί από τις τοξίνες είτε ενισχύοντας τη συνολική υγεία.

Ενώ η αψιθιά απέχει πολύ από το να είναι ένα διάσημο βότανο, τα οφέλη της τιμούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Γνωστό για την πικρή του γεύση, αυτό το βότανο έχει κερδίσει τη φήμη του φυσικού αποτοξινωτικού.

Χρησιμοποιείται σε παραδοσιακές θεραπείες σε όλο τον κόσμο, η αψιθιά είναι ιδιαίτερα αγαπητή για την ικανότητά της να υποστηρίζει την πέψη και να προάγει την ολιστική ευεξία.

Για αιώνες, οι αρχαίοι θεραπευτές στράφηκαν στην αψιθιά ως βασικό βότανο για εξαγνισμό και εποχιακό καθαρισμό. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της άνοιξης – εποχή ανανέωσης – η αψιθιά θεωρήθηκε απαραίτητη για να καθαρίσει το σώμα μετά από έναν μακρύ χειμώνα από πιο βαριά τρόφιμα και πιο αργούς τρόπους ζωής.

Η έντονη, πικρή γεύση του ήταν σημάδι της ισχύς του, καθώς η πικρία διεγείρει το πεπτικό σύστημα και βοηθά το σώμα να απαλλαγεί από τα συσσωρευμένα απόβλητα και τις τοξίνες. Συχνά καταναλώνεται ως τσάι ή τονωτικό, η αψιθιά εκτιμήθηκε για την ικανότητά της να ξεκινά την πέψη, να αναζωογονεί το σώμα και να καθαρίζει το σύστημα – τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.

Γρήγορα στο σήμερα, η ιδέα της «αποτοξίνωσης» έχει γίνει τακτικό μέρος της ρουτίνας ευεξίας. Ενώ οι σύγχρονες τάσεις αποτοξίνωσης μπορεί να φαίνονται διαφορετικές, η βασική ιδέα παραμένει η ίδια – η χρήση φυσικών μεθόδων για να βοηθήσει το σώμα να αποβάλει τις τοξίνες και να αποκαταστήσει την ισορροπία.

Αψιθιά ως καθαριστικό του πεπτικού και αφαίρεση παρασίτων

Η αψιθιά, χάρη στις πικρές ενώσεις της όπως η θουγιόνη, διεγείρει την παραγωγή χολής, η οποία βοηθά στην πέψη των λιπών και στην αποβολή των τοξινών από τη χοληδόχο κύστη και το συκώτι.

Βοηθά το σώμα να επεξεργάζεται τα απόβλητα πιο αποτελεσματικά και είναι ένα βότανο για όσους θέλουν να καθαρίσουν το πεπτικό τους σύστημα. Η αψινθίνη και η αναβισινθίνη είναι δύο από τους ισχυρούς πικρούς παράγοντες της που έχει βρεθεί ότι διεγείρουν τη λειτουργία του πεπτικού και της χοληδόχου κύστης.

Η αψιθιά έχει επίσης ισχυρές αντιπαρασιτικές ιδιότητες που έχουν χρησιμοποιηθεί σε όλη την ιστορία για την αντιμετώπιση των παρασίτων και των επιβλαβών εισβολέων στο έντερο. Από καιρό φημίζεται ως ένα ισχυρό βότανο για τη διατήρηση της υγείας του εντέρου.

Ιστορικά, έχει χρησιμοποιηθεί για την εξάλειψη των εντερικών σκουληκιών – ιδιαίτερα των σκουληκιών και των στρογγυλών σκουληκιών, που μπορούν να προκαλέσουν όλεθρο στην υγεία του πεπτικού συστήματος. Η αψιθιά συνδυαζόταν επίσης συχνά με άλλα βότανα όπως το μαύρο καρύδι και το γαρίφαλο για να δημιουργήσουν ισχυρές θεραπείες για την απομάκρυνση των παρασίτων από το έντερο. Αυτές οι παραδοσιακές θεραπείες λειτούργησαν δημιουργώντας ένα περιβάλλον στο οποίο τα παράσιτα δεν μπορούσαν να ευδοκιμήσουν, βοηθώντας το σώμα να απαλλαγεί φυσικά από τους επιβλαβείς εισβολείς .

Η επιστημονική υποστήριξη πίσω από τις αντιπαρασιτικές ιδιότητες της αψιθιάς είναι εντυπωσιακή. Έρευνα, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Trends in Pharmacological Studies, έδειξε ότι οι θεραπείες με βάση την αψιθιά μπορεί να είναι αποτελεσματικές στην καταπολέμηση παρασιτικών λοιμώξεων όπως η ελονοσία και άλλα εντερικά παράσιτα.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις δραστικές ενώσεις του βοτάνου, συμπεριλαμβανομένης της αρτεμισινίνης και της θουγιόνης, που διακόπτουν τον κύκλο των παρασίτων – καθιστώντας δύσκολη την επιβίωσή τους. Η αψιθιά συνεχίζει επίσης να μελετάται για τις δυνατότητές της στη θεραπεία της ελονοσίας και της σχιστοσωμίασης (γνωστή και ως bilharzia ή πυρετός των σαλιγκαριών).  Η σχιστοσιμίαση είναι μια τροπική ασθένεια  όπου τα παρασιτικά επίπεδα σκουλήκια μολύνουν τα έντερα ή το ουροποιητικό σύστημα.

Σε μια μεγάλη κλινική δοκιμή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο  η Artemisia annua  (γνωστή και ως γλυκός αψιθιάς) όσο και η Artemisia afra  (επίσης γνωστή ως αφρικανική αψιθιά) παρείχαν αποτελεσματική θεραπεία της σχιστοσωμίασης σε περίπου 800 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε 14 ημέρες A. annua και A. αφρα τσαγιού.

Καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα

Σύμφωνα με μελέτες, η αρτεμισινίνη που βρίσκεται στην αψιθιά μπορεί να καταπολεμήσει καρκινικά κύτταρα του μαστού με τον ίδιο τρόπο που εξαλείφει τα παράσιτα που προκαλούν ελονοσία. Έτσι, η άψινθος καθίσταται πιθανή φυσική επιλογή θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού.

Σύμφωνα με μελέτες σε δείγματα κυττάρων καρκίνου του μαστού και φυσιολογικών κυττάρων μαστού που είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε θεραπεία εμπλουτισμένου σιδήρου, τα φυσιολογικά κύτταρα παρουσίασαν μικρή αλλαγή, αλλά μέσα σε 16 ώρες, σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα ήταν νεκρά, ενώ καταπολεμήθηκαν μόνο μερικά φυσιολογικά κύτταρα. Ο Henry Lai, ειδικός στη βιοιατρική, πιστεύει ότι επειδή ένα καρκινικό κύτταρο περιέχει 5-15 περισσότερους υποδοχείς από το κανονικό, απορροφά τον σίδηρο πιο εύκολα και ως εκ τούτου είναι πιο ευαίσθητο στην επίθεση της αρτεμισινίνης. 

Πώς να χρησιμοποιήσετε την αψιθιά – Συνταγές

  • Η αψιθιά κυκλοφορεί σε καταστήματα υγιεινής διατροφής, ως αιθέριο έλαιο, καθώς και σε μορφή κάψουλας, δισκίου, βάμματος και υγρού εκχυλίσματος. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί φρέσκια ή αποξηραμένη ως ρόφημα.
  • Χρησιμοποιείται καλύτερα αποξηραμένη, διότι περιέχει λίγη, αν υπάρχει, θουιόνη. Μπορείτε να μουλιάσετε μισό έως ένα κ.γ. αποξηραμένη ή φρέσκια ​​αψιθιά σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό για πέντε έως 15 λεπτά. Καλύτερα να μην χρησιμοποιείτε περισσότερα από ένα κουταλάκι του γλυκού από τα φύλλα, καθώς είναι πολύ ισχυρά και πικρά. Όσο περισσότερο μουλιάζει στο βραστό νερό, το ρόφημα γίνεται πιο ισχυρό αλλά και πιο πικρό – καλύτερα να μην προσθέτουμε ζάχαρη για καλύτερο αποτέλεσμα. Ωστόσο μπορούμε να προσθέσουμε μέντα ή γλυκάνισο.
  • Το ρόφημα με αψιθιά κάνει καλό στη δυσπεψία, ειδικά πριν από βαριά γεύματα που μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα. Μπορεί επίσης να ληφθεί ως ένας τρόπος να τονώσουμε την ενέργειά μας.
  • Για εντερικές διαταραχές όπως τα σκουλήκια ή τα παράσιτα, είναι καλύτερο να παίρνετε σκόνη αψιθιάς σε μορφή χαπιού.
  • Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αψιθιά και άλλα βότανα σε μια  συνταγή με πικρά βότανα. Τα πικρά ροφήματα είναι εξαιρετικά στην καταπολέμηση της δυσπεψίας.
  • Η αψιθιά πρέπει να λαμβάνεται μετά από συνεννόηση με τον γιατρό σας, σε μικρές δόσεις σύμφωνα με τις οδηγίες και όχι περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες τη φορά.

Η αψιθιά δεν πρέπει να λαμβάνεται για μακροχρόνια χρήση. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπερβαίνετε τις συνιστώμενες δόσεις, επειδή η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να είναι ιδιαίτερα τοξική. Καλύτερα να λαμβάνεται σε ξηρή μορφή, η οποία περιέχει λίγη, αν υπάρχει, θουιόνη.

Ο FDA θεωρεί την άψινθο μη ασφαλή για εσωτερική χρήση εξαιτίας της τοξικότητας του θουιόνης. Ωστόσο, θεωρείται ασφαλές όταν λαμβάνεται από το στόμα στις ποσότητες που συνήθως συναντώνται στα τρόφιμα και τα ποτά, συμπεριλαμβανομένων των πικρών και του βερμούτ, εφόσον αυτά τα προϊόντα δεν περιέχουν θουιόνη. Η χρήση αψιθιάς για περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες ή σε υψηλότερες από τις συνιστώμενες δόσεις μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, έμετο, ανησυχία, αϋπνία, ίλιγγο, τρόμο και επιληπτικές κρίσεις.

Δείτε ακόμα: Έτσι αποθήκευαν τα τρόφιμα τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο!

Αφήστε μια απάντηση