Αβοκάντο: Ενισχύστε την καρδιαγγειακή σας υγεία με ένα αντιβακτηριακό, αντικαρκινικό, αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό φρούτο!

Αβοκάντο: Ενισχύστε την καρδιαγγειακή σας υγεία με ένα αντιβακτηριακό, αντικαρκινικό, αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό φρούτο!

Τα αβοκάντο έχουν εξαιρετικά υψηλή θρεπτική αξία. Βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, ελαχιστοποιούν τη φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού και βελτιώνουν την υγεία του εντέρου μας. Το αβοκάντο μπορεί επίσης να επιδιορθώσει τη βλάβη του χόνδρου.

Ωστόσο, το αβοκάντο έχει το περισσότερο λίπος από άλλα φρούτα, επομένως όσοι διαχειρίζονται το βάρος τους θα πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση.

Τα κύρια οφέλη του αβοκάντο

Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), 100 γραμμάρια πολτού αβοκάντο περιέχουν περίπου 14,7 γραμμάρια λιπιδίων, με περίπου 9,8 γραμμάρια ακόρεστων λιπαρών οξέων.

Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα και οι φυτοστερόλες στο αβοκάντο μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL) ενώ ενισχύουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL), μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μια μελέτη για την κατανάλωση αβοκάντο και την ανθρώπινη υγεία που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association το 2022 συνέλεξε και ανέλυσε δεδομένα από 68.786 γυναίκες και 41.701 άνδρες τα τελευταία 30 χρόνια.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν δύο ή περισσότερα αβοκάντο την εβδομάδα είχαν 16 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο από εκείνους που δεν το έκαναν. Ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου μειώθηκε επίσης κατά 21 τοις εκατό σε όσους κατανάλωναν αβοκάντο.

Μειώνει τη φλεγμονή και αναστέλλει τον καρκίνο

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και καροτενοειδή, καθώς και σε πολλές βιταμίνες. Ο συνδυασμός θρεπτικών συστατικών μειώνει την ανταπόκριση του οργανισμού στη φλεγμονή, επιδιορθώνει τα κατεστραμμένα κύτταρα και αναστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο ανακάλυψε ότι τα θρεπτικά συστατικά που εξάγονται από το αβοκάντο αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων του στόματος.

Το αποτέλεσμα απέδειξε ότι ενώ ένα διαλυτό χλωροφορμικό εκχύλισμα (D003) στο αβοκάντο προκάλεσε απόπτωση των καρκινικών κυττάρων του στόματος, το καροτένιο στο εκχύλισμα αβοκάντο αύξησε την έκφραση πρωτεΐνης του ογκοκατασταλτικού γονιδίου p27, το οποίο εμπόδισε τον κυτταρικό κύκλο του καρκίνου του προστάτη να κινηθεί πέρα ​​από το G2 / M στάδιο . Αυτό σημαίνει ότι, μετά την αντιγραφή του DNA του και μετά την ολοκλήρωση μιας δεύτερης φάσης ανάπτυξης, το κύτταρο αρχίζει τη μίτωση, διαιρούμενο φυσικά σε δύο θυγατρικά κύτταρα.

Μια αλλη ερευνητική έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biomolecule το 2021 τόνισε επίσης ότι το δέρμα, ο φλοιός των σπόρων και τα εκχυλίσματα σπόρων του αβοκάντο περιέχουν φαινολικές ενώσεις, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές και αντιπολλαπλασιαστικές ιδιότητες. Αυτά τα μέρη του αβοκάντο μπορούν ενδεχομένως να αναπτυχθούν σε φάρμακα, για τη θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες, όπως ο καρκίνος.

Υπερφορτίζει την υγεία του εντέρου

Οι διαιτητικές ίνες στο αβοκάντο βοηθούν την εντερική περισταλτική και προάγουν τον ομαλό μεταβολισμό.

Επιπλέον, αρκετές μελέτες διαπίστωσαν ότι το αβοκάντο βελτιώνει το ανθρώπινο εντερικό περιβάλλον. Αλλάζει την αφθονία των βακτηρίων του γαστρεντερικού και τη συγκέντρωση των μικροβιακών μεταβολιτών.

Το 2021, μια μελέτη στο The Journal of Nutrition περιελάμβανε ένα πείραμα 12 εβδομάδων σε 163 ενήλικες μεταξύ 25 και 45 ετών.

Το αποτέλεσμα αποκάλυψε ότι η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο μειώνει τη συγκέντρωση χολικού οξέος στα κόπρανα. Επιπλέον, αυξάνει τον πλούτο των βακτηρίων που πραγματοποιούν τη ζύμωση των ινών, αποδεικνύοντας ότι το αβοκάντο επηρεάζει σημαντικά τη φυσιολογία του πεπτικού συστήματος, τη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος και τη μεταβολική λειτουργία.

Πολλές μελέτες για το αβοκάντο έχουν ανακαλύψει μια ουσία που ονομάζεται βήτα-σιτοστερόλη στο αβοκάντο που είναι αποτελεσματική για τη  φλεγμονή της αρθρίτιδας .

Πειράματα σε αρουραίους έδειξαν ότι η ουσία ρυθμίζει τα μακροφάγα. Επιπλέον, η βήτα-σιτοστερόλη μειώνει τη φλεγμονή της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και βελτιώνει τις πρησμένες αρθρώσεις και τον κατεστραμμένο χόνδρο των ποντικών με αρθρίτιδα.

Το 2020, η Biomedicine & Pharmacotherapy δημοσίευσε μια μελέτη που έδειξε ότι η βήτα-σιτοστερόλη είναι μια βιοδραστική ένωση που βρίσκεται στις μεμβράνες των φυτικών κυττάρων με χημική δομή παρόμοια με τη χοληστερόλη που προέρχεται από κύτταρα θηλαστικών.

Η βήτα-σιτοστερόλη έχει μια ποικιλία βιολογικών ιδιοτήτων, όπως η προστασία του συκωτιού μας. Ενώ ηρεμεί το άγχος και τα νεύρα, η βήτα-σιτοστερόλη θεωρείται επίσης αναλγητικό. Η βιοδραστική του ένωση μπορεί να βελτιώσει τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού και τη μείωση του λίπους. Η βήτα-σιτοστερόλη είναι ένα αντιβακτηριακό, αντικαρκινικό, αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό.

Λόγω των ατελείωτων πλεονεκτημάτων τους για την υγεία, οι σπόροι αβοκάντο χρησιμοποιούνται ευρέως για την παρασκευή τσαγιού στην Ιαπωνία. Προσθέστε μισό αβοκάντο σε βρασμένο νερό. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τα λιπίδια του αίματος. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά του πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω.

Δείτε ακόμα: Μελέτη: Η κατανάλωση περισσότερων από 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη τη μέρα αυξάνει τον κίνδυνο για 45 χρόνιες ασθένειες!

Αφήστε μια απάντηση