Επανήλθε το σκορβούτο λόγω της ακρίβειας, μια ασθένεια που προκαλείται από κακής ποιότητας συντηρημένα τρόφιμα!

Επανήλθε το σκορβούτο λόγω της ακρίβειας, μια ασθένεια που προκαλείται από κακής ποιότητας συντηρημένα τρόφιμα!

Μια ασθένεια που είχε εξαλειφθεί εδώ και καιρό λόγω της ανάπτυξης, επανήλθε και μάλιστα δυναμικά, καθώς η ακρίβεια που μαστίζει εκατομμύρια νοικοκυριά στη Δύση έχει εκτοξεύσει το κόστος ζωής.

Το σκορβούτο που προκαλείται από ανεπάρκεια βιταμίνης C κάποτε μάστιζε τους ναυτικούς, αλλά πλέον επιβαρύνει κατοίκους ανεπτυγμένων οικονομιών. Ήταν τα παλιότερα χρόνια συχνή πάθηση των ναυτικών, των εξερευνητών και των στρατιωτικών, που ήταν αναγκασμένοι να τρέφονται με συντηρημένα τρόφιμα, φτωχά σε βιταμίνη C (κονσερβοποιημένη ή ξηρά τροφή).

Στην Ελλάδα λόγω της ακρίβειας, έχουμε αντικαταστήσει τα τρόφιμα με πολύ κατώτερα, όπως το λεύκο τυρί με την φέτα και το ελλαόλαδο με το ηλιέλαιο. Για τη θεραπεία του σκορβούτου χρησιμοποιείται τροφή πλούσια σε βιταμίνη C (νωπά φρούτα, λαχανικά, γάλα νωπό).

Η «New York Post» ξεκαθάρισε ότι οι νέες περιπτώσεις δεν αφορούν μετανάστες ή πρόσφυγες, αλλά ντόπιους που βλέπουν τους μισθούς να συρρικνώνονται και τις τιμές να ανεβαίνουν διαρκώς.

Παραδείγματος χάριν, στο νοσοκομείο «Sir Charles Gairdner» της Αυστραλίας πρόσφατα νοσηλεύτηκε ένας 50χρονος αλκοολικός, που είχε έντονα εξανθήματα στα πόδια. Οι γιατροί θεώρησαν ότι οφείλονταν στο αλκοόλ ή στη χρήση ναρκωτικών. Εντούτοις, οι εξετάσεις ήταν καθαρές και παραξενεύτηκαν, αφού ο συγκεκριμένος «θα έπρεπε να είχε προβλήματα, λόγω του τρόπου ζωής του».

Τελικά, διαπιστώθηκε πως ήταν ένας συνηθισμένος Αυστραλός πολίτης που έμεινε άνεργος λόγω της τωρινής ακρίβειας και βρήκε καταφύγιο στο ποτό. Τότε, εξέτασαν τη διατροφή του και βρήκαν σημαντική έλλειψη σε βιταμίνη C, καθώς ο άνδρας δεν είχε λεφτά να αγοράζει τα σωστά τρόφιμα.

Επίσης, στις ΗΠΑ πρόσφατη έρευνα έδειξε σημαντική αύξηση περιπτώσεων σκορβούτου στα παιδιά. Το 2016 οι περιπτώσεις ήταν 8,2 ανά 100.000 και το 2024 άγγιξαν τις 26,7 ανά 100.000. «Η συντριπτική πλειονότητα είναι άτομα με χαμηλό εισόδημα» σημείωσαν οι επιστήμονες, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της οικονομίας στην καθημερινότητα.

Ο δρ Theodore Strange, πρόεδρος της Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Staten Island, δήλωσε σχετικά ότι ο μόνος λόγος που δεν έχουν παρατηρηθεί ακόμη περισσότερες επιπτώσεις είναι επειδή τυχαίνει πολλά τρόφιμα και συμπληρώματα να περιέχουν αρκετή βιταμίνη C προκειμένου να αποτρέψουν την επανεμφάνιση αυτής της νόσου. Ωστόσο, αν συνεχιστεί ο τωρινός οικονομικός κατήφορος, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει.

Δείτε ακόμα: Γυρίσαμε στην κατοχή: Οι Έλληνες κλέβουν λάδι για να επιβιώσουν – Στη Κρήτη έφεραν ειδικά ομοιώματα «ελιάς» απο Ισπανία με GPS για τον εντοπισμό των ελαιοκλεφτών.

Αφήστε μια απάντηση