Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ψυχικές διαταραχές.

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης «μπορεί να επιδεινώσει τις διαταραχές της διάθεσης», σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο Laurel Basbas. Έχει παρατηρήσει πάρα πολλές τέτοιες περιπτώσεις στην κλινική της πρακτική όλα αυτά τα χρόνια, είπε στους The Epoch Times.
Σε μια μελέτη του 2023 που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Public Health, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη σχέση μεταξύ της συνολικής πρόσληψης ζάχαρης και των συμπτωμάτων κατάθλιψης σε περισσότερους από 16.000 Αμερικανούς ενήλικες. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι ο επιπολασμός των συμπτωμάτων κατάθλιψης αυξήθηκε με την υψηλότερη πρόσληψη ζάχαρης. Τα άτομα που κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης είχαν εώς 56 τοις εκατό μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με εκείνα που δεν κατανάλωναν.
Η συνήθεια της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στην υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης στη σύγχρονη διατροφή. Ένα κουτάκι αναψυκτικού περιέχει έως και 40 γραμμάρια ζάχαρης.
Μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Affective Disorders το 2019, η οποία περιελάμβανε 10 μελέτες παρατήρησης με περισσότερα από 365.000 άτομα αποκάλυψε ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερα ποτά με ζάχαρη είχαν 31% υψηλότερο συνδυασμένο κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν τη λιγότερη ζάχαρη.
Μια προοπτική μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο βρήκε επίσης παρόμοια αποτελέσματα. Η υπερβολική διέγερση ζάχαρης στον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία συγκέντρωσης και μπορεί ακόμη και να επιδεινώσει τα συμπτώματα της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας (ADHD).
Μια άλλη συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Affective Disorders το 2019 και περιελάμβανε 14 μελέτες ότι μια διατροφή πλούσια σε ραφιναρισμένη ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ΔΕΠΥ κατά 41%.
3 Κύριοι λόγοι για τους οποίους η ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο ψυχικής διαταραχής
1. Η ζάχαρη εξαντλεί τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στον εγκέφαλο
Η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ψυχικών διαταραχών επειδή μεταβάλλει το μικροβίωμα του εντέρου, οδηγώντας σε ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται από τον εγκέφαλο και τα νεύρα.
«Το μικροβίωμα του εντέρου παράγει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Κ, που είναι τα τρόφιμά μας», δήλωσε στους The Epoch Times ο Sheridan Genrich, Αυστραλός κλινικός διατροφολόγος και φυσιοπαθητικός.
Οι βιταμίνες Β είναι ζωτικής σημασίας για τον εγκέφαλο.
«Όταν είναι ανεπαρκείς, οι άνθρωποι απο αυτές τις βιταμίνες μπορεί να βιώσουν ομίχλη, ακόμη και παράνοια – απλώς γενικά προβληματική σκέψη ως ένα είδος καταθλιπτικής κατάστασης», είπε η κ. Russo. Η παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων μειώνεται καθώς μειώνονται τα επίπεδα της βιταμίνης Β, οδηγώντας σε μειωμένη ικανότητα μεταφοράς οξυγόνου του αίματος και χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας. Επιπλέον, αυτές οι βιταμίνες Β είναι απαραίτητες για τη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών.
Το μικροβίωμα του εντέρου παράγει επίσης νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι αποθηκεύονται στον εγκέφαλο και είναι «το κλειδί για τη διάθεση», είπε η κ. Genrich. Για παράδειγμα, το έντερο παράγει σεροτονίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για τα συναισθήματα της ευτυχίας και της ευεξίας. Είναι επίσης πρόδρομος της μελατονίνης, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση του ξεκούραστου ύπνου. Στον εγκέφαλο, μια ουσία που ονομάζεται νευροτροφικός παράγοντας (BDNF) διατηρεί τη συναπτική ακεραιότητα και βελτιώνει την επιβίωση των νευρώνων .
Τα μειωμένα επίπεδα BDNF μπορούν να προάγουν την κατάθλιψη και την ατροφία του ιππόκαμπου. Πειράματα σε ζώα επιβεβαίωσαν ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων αυτής της ουσίας.
Το ασβέστιο και το μαγνήσιο είναι δύο “μεταλλικά στοιχεία που εξαντλούνται σημαντικά λόγω μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη”, είπε η κ. Genrich. «Τα σώματά μας είναι τόσο έξυπνα· προσπαθούν πάντα να προστατεύσουν την ασφάλειά μας».
Όταν καταναλώνουμε πολύ ζάχαρη, το ασβέστιο και το μαγνήσιο αντλούνται από τα οστά μας για να ρυθμίσουν τις διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα και να δημιουργήσουν ένα ισορροπημένο εσωτερικό περιβάλλον. Η έλλειψή τους όχι μόνο οδηγεί σε απώλεια οστικής μάζας αλλά επηρεάζει και το νευρικό σύστημα. Συγκεκριμένα, το μαγνήσιο «βάζει φρένο» για τα έντονα συναισθήματά μας και η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να κάνει «κάποιον να αισθάνεται λιγότερο χαλαρός», σύμφωνα με την κ. Genrich.
Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί επίσης σε ελλείψεις βασικών θρεπτικών συστατικών όπως ο σίδηρος και η βιταμίνη C, είπε. Συνοπτικά, η ανεπάρκεια αυτών των βασικών θρεπτικών συστατικών συμβάλλει σε συναισθηματικές διακυμάνσεις, γνωστική έκπτωση, αδυναμία συγκέντρωσης και ευερεθιστότητα. Επιπλέον, προκαλεί το συναίσθημα «κούρασης». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται υπερένταση παρά την έντονη επιθυμία τους να κοιμηθούν.
2. Η ζάχαρη προκαλεί φλεγμονή
Η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή. Η φλεγμονή ερευνάται ως ένας συμβάλλων ή αιτιολογικός παράγοντας σε ψυχικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του άγχους.
«Νομίζω ότι αν κοιτάξετε απλώς τα βασικά του τι είναι η ζάχαρη και τι είναι η επιτραπέζια ζάχαρη ή η ραφιναρισμένη ζάχαρη, είναι λογικό», είπε η κ. Russo.
Η φλεγμονή είναι ένας βασικός μεσολαβητής της κατάθλιψης που προκαλείται από τη ζάχαρη. τα συναισθήματα επηρεάζονται καθώς οι φλεγμονώδεις δείκτες αυξάνονται στην κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, η φλεγμονή αναγνωρίζεται ως φυσιολογικός πυροδότης των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, όπως κόπωση, χαμηλή ενέργεια, προβλήματα ύπνου και αλλαγές στην όρεξη.
Μια μελέτη ανασκόπησης που δημοσιεύθηκε το 2020 έδειξε ότι η προσθήκη ζάχαρης διαταράσσει διάφορες μεταβολικές, φλεγμονώδεις και νευροβιολογικές διεργασίες, επηρεάζοντας σημαντικά τις διαδικασίες φλεγμονής στο σώμα και τον εγκέφαλο.
Η έρευνα έχει επιβεβαιώσει ότι η υψηλότερη πρόσληψη ζάχαρης από μη αλκοολούχα ποτά και η ζάχαρη που προστίθεται στο τσάι, τον καφέ και τα δημητριακά σχετίζεται με αυξημένους δείκτες φλεγμονής στην κυκλοφορία του αίματος.
Η ζάχαρη μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή του εντέρου. Η κ. Genrich δήλωσε ότι η εντερική μας επένδυση έχει ένα παχύ στρώμα κυττάρων, που λειτουργεί ως φράγμα παρόμοιο με το δέρμα μας και προστατεύει το σώμα από εξωτερικές ουσίες. Ωστόσο, η ζάχαρη μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία του προστατευτικού φραγμού στα έντερα, αλλοιώνοντας τη διαπερατότητά του. Κατά συνέπεια, ουσίες που δεν πρέπει να εισέλθουν απευθείας στο σώμα μπορούν να περάσουν από τα έντερα στην κυκλοφορία του αίματος, οδηγώντας σε φλεγμονή.
3. Η ζάχαρη προκαλεί εγκεφαλική ατροφία και διαταράσσει την ντοπαμίνη
Η κ. Russo τόνισε ότι τα άτομα που καταναλώνουν υπερβολική ζάχαρη έχουν συχνά αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία μπορούν να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου. Αυτά τα αγγεία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην παροχή αίματος πλούσιου σε οξυγόνο στον εγκέφαλο. Όταν αυτά τα αγγεία είναι κατεστραμμένα, η ροή του αίματος στον εγκέφαλο μειώνεται, με αποτέλεσμα τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων.
«Αυτό είναι αυτό που ονομάζεται ατροφία του εγκεφάλου», είπε. Η ζάχαρη διεγείρει τον εγκέφαλο να απελευθερώσει ντοπαμίνη που προκαλεί ευχαρίστηση, αν και η παρατεταμένη υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να μειώσει την έκκριση ντοπαμίνης. Αυτό ωθεί τους ανθρώπους να καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη για να διατηρήσουν το αίσθημα της ικανοποίησης, μπαίνοντας σε έναν φαύλο κύκλο. Ως αποτέλεσμα, το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου διαταράσσεται, οδηγώντας σε συναισθηματικά προβλήματα.
Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν
Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων πρόσθετης ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αντίσταση στην ινσουλίνη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο συμπτωμάτων κατάθλιψης και είναι επίσης πιο συχνή σε άτομα με τέτοια συμπτώματα. Επιπλέον, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η επακόλουθη διαταραχή της χρήσης ενέργειας από την αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να προκαλέσει άμεσα συμπτώματα κατάθλιψης.
Η ζάχαρη παράγει αντιδραστικά είδη οξυγόνου (ROS) κατά τη διάρκεια της μεταβολικής διαδικασίας και η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να οδηγήσει σε οξειδωτικό στρες, με αποτέλεσμα κυτταρική βλάβη, φλεγμονή και επιτάχυνση της γήρανσης.
Μια μετα-ανάλυση 29 μελετών έδειξε ότι τα άτομα με κατάθλιψη εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα οξειδωτικού στρες και χαμηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών από τα υγιή άτομα.Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης προάγει τη δημιουργία προηγμένων τελικών προϊόντων γλυκοζυλίωσης (AGE) στον οργανισμό, οδηγεί σε μια σειρά επιβλαβών αντιδράσεων.
Συμπερασματικά: Η ζάχαρη βλάπτει το σώμα και επηρεάζει τον εγκέφαλο, τη διάθεση και τα νεύρα μας. Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, ήρθε η ώρα να σκεφτείτε να την αφαιρέσετε από τη διατροφή σας.
Αν θέλετε να βοηθήσετε έμπρακτα το anazitiseis.gr, απλά ανοίξτε με ένα κλικ μία μόνο απο τις διαφημίσεις παρακάτω.