Βρέθηκε σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα από κατάστημα Lidl της Αττικής
Απο Λοβέρδο Στελακάτο
Πρόκειται για τη σοκολάτα Fin CARRE των 200 gr 52% κακάο με ημερομηνία λήξης τον Ιανουάριο του 2025. Να σημειωθεί ότι η ίδια μάρκα σοκολάτας είχε ανακληθεί τον Μάιο του 2023 από τα Lidl Βρετανίας λόγω παρουσίας πλαστικών κομματιών.
Η ατυχία της αλυσίδας Lidl σε αυτή την περίπτωση, είναι πως το σκουλήκι στη σοκολάτα, δεν το βρήκε ένας απλός καταναλωτής που απλώς θα πετούσε στα σκουπίδια το προϊόν, αλλά ένας μάχιμος πολίτης που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδας, Γιώργος Λεχουρίτης. Ο κ. Λεχουρίτης επικοινώνησε με τους δημοσιογράφους του Cibum για να καταγγείλει το γεγονός και στη φωτογραφία που έστειλε φαίνεται ξεκάθαρα το σκουλήκι να κάνει βόλτες ανάμεσα στις πλάκες της σοκολάτας.
Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ δήλωσε: “Kαι πάλι ως πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδας και καταναλωτής δηλώνω υπεύθυνα πως η μεγάλη ανησυχία μου πέραν από την ακρίβεια παντού στην αγορά είναι η ποιότητα των προϊόντων διατροφής που κυκλοφορούν. Με βάση την προσωπική εμπειρία δυστυχώς βρήκα σοκολάτα υγείας με ημερομηνία λήξης το 2025, όπως δείχνει και η φωτογραφία είχε μέσα ένα σκουλήκι. Αυτό ξεπερνά κάθε ανοχή στον βωμό της κερδοσκοπίας. Που είναι οι ελεγκτές του κράτους ; Τι κάνουν για την διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων ; Μήπως οι εντολές είναι, φτηνά προϊόντα χωρίς έλεγχο στην αγορά με στόχο μην ανέβει ο πληθωρισμός;”
Ανάλογη περίπτωση είχε συμβεί πρόσφατα και σε σοκολάτα Cadbury στο εξωτερικό και μάλιστα ο καταναλωτής ανέβασε στα social media βίντεο, το οποίο έγινε Viral με το σκουλήκι να σέρνεται μέσα στη σοκολάτα.
Οι σοκολάτες περιέχουν διάφορα συστατικά όπως κακάο, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και αλεύρι σίτου που είναι ευνοϊκά για την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των εντόμων. Η προσβολή από έντομα στις σοκολάτες σύμφωνα με μελέτες μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο από την παραγωγή έως την κατανάλωση. Σε ορισμένες χώρες έχουν αναφερθεί προσβολές από έντομα μέσα και γύρω από τις εγκαταστάσεις παραγωγής σοκολάτας. Γι αυτό συνιστάται τα προϊόντα σοκολάτας να αποθηκεύονται σε συνθήκες υγιεινής σε καλά αεριζόμενους χώρους στους 18–20 °C. Στη λιανική αγορά όμως η υγιεινή ποικίλλει και ανάλογα τα προϊόντα είναι επιρρεπή σε προσβολές. Οι επιστήμονες τροφίμων θεωρούν ότι για να αποφευχθεί προσβολή από έντομα στις σοκολάτες, απαιτούνται αυστηροί ποιοτικοί έλεγχοι, αποθήκευση κάτω υπό συνθήκες υγιεινής μακριά από μολυσμένα τρόφιμα και αδιάβροχη συσκευασία.
Δείτε ακόμα: Η κύρια αιτία θανάτου στην Αμερική σήμερα είναι τα φαρμακευτικά προϊόντα!