Έρευνα δείχνει πως τα επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται αρνητικά με τη γνωστική λειτουργία.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Neurology από μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τη Natalia Gomes Gonçalves του Τμήματος Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, ανέφερε ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα και κυρίως τα υπερεπεξεργασμένα, μπορούν να συνδεθούν με μείωση της γνωστικής λειτουργίας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αντιπροσωπεύουν το 58% των θερμίδων που καταναλώνονται στις αμερικανικές δίαιτες, το 57% στις βρετανικές δίαιτες, το 48% στις καναδικές δίαιτες και το 30% στις βραζιλιάνικες δίαιτες.
Αυτό περιλαμβάνει καραμέλες, δημητριακά πρωινού, παγωτό, επεξεργασμένα κρέατα, έτοιμα προς κατανάλωση κατεψυγμένα γεύματα, γλυκά και αλμυρά σνακ, είδη ζαχαροπλαστικής και ποτά με ζάχαρη.
Οι συμμετέχοντες της μελέτης των οποίων το ημερήσιο ποσοστό από τα υπερεπεξεργασμένα γεύματα ήταν πάνω από 19,9% εμφάνισαν 28% ταχύτερο ρυθμό παγκόσμιας γνωστικής μείωσης και 25% ταχύτερο ρυθμό μείωσης στην εκτελεστική του λειτουργία, δηλαδή τις νοητικές ικανότητες που απαιτούνται σε καθημερινή βάση για τη διαχείριση των υποθέσεων.
Αυτό συγκρίθηκε με άτομα που δεν κατανάλωναν υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα ή, αν το έκαναν σε μικρότερο βαθμό, παρέμειναν κάτω από το όριο του 19,9% σε μια περίοδο παρακολούθησης που ήταν κατά μέσο όρο οκτώ χρόνια.
Λίγες μελέτες έχουν εξετάσει τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και της γνωστικής έκπτωσης σε χώρες υψηλού εισοδήματος, αλλά έχουν γίνει πολλές μελέτες τέτοιων τροφίμων που έχουν συσχετιστεί με άλλα προβλήματα, όπως αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, μεταβολικού συνδρόμου και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Η βραζιλιάνικη διαχρονική μελέτη για την υγεία των ενηλίκων περιελάμβανε 10.775 συμμετέχοντες και ξεκίνησε να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της υπερφαγίας. -επεξεργασμένα τρόφιμα και γνωστική έκπτωση μεταξύ τους. Δημόσιοι υπάλληλοι, ηλικίας 35 έως 74 ετών, από μια ποικιλία εθνοτικών καταβολών επιστρατεύτηκαν για τη μελέτη σε έξι πόλεις της Βραζιλίας.
Χρησιμοποιήθηκε ένα επικυρωμένο ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφίμων για τη μέτρηση της βασικής κατανάλωσης σε μια περίοδο 12 μηνών. Η συχνότητα κατανάλωσης κάθε είδους μετατράπηκε σε γραμμάρια την ημέρα και τα τρόφιμα στη συνέχεια κατηγοριοποιήθηκαν σε μία από τις τρεις ομάδες τροφίμων με βάση το πόσο βιομηχανική επεξεργασία περιελάμβανε η παραγωγή τους.
Η πρώτη κατηγορία περιείχε αντικείμενα που δεν είχαν υποστεί καθόλου επεξεργασία ή είχαν υποστεί ελάχιστη, όπως άλεση, ψήσιμο, παστερίωση ή κατάψυξη. Άλλα τρόφιμα αυτής της κατηγορίας ήταν φρέσκα, ξηρά ή κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά, κρέας, ψάρι και γάλα. Επιπλέον, περιείχε μερικώς επεξεργασμένα τρόφιμα όπως επιτραπέζια ζάχαρη, λάδια και αλάτι.
Η δεύτερη κατηγορία περιελάμβανε αλατισμένα, καπνιστά ή αλλαντικά και θαλασσινά καθώς και επεξεργασμένα είδη όπως κονσερβοποιημένα φρούτα, βιοτεχνικό ψωμί και τυρί.
Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συμπεριλήφθηκαν στην τρίτη κατηγορία. Εκτός από συστατικά από άλλες ομάδες τροφίμων, οι επιστήμονες ισχυρίστηκαν ότι αυτά τα σκευάσματα περιέχουν επίσης πρόσθετα τροφίμων που δεν χρησιμοποιούνται συνήθως στη μαγειρική στο σπίτι, όπως γεύσεις, χρώματα, γλυκαντικά, γαλακτωματοποιητές και άλλα συστατικά που «χρησιμοποιούνται για να συγκαλύψουν ανεπιθύμητες ιδιότητες στο τελικό προϊόν ή μιμούνται τις αισθητηριακές ιδιότητες των μαγειρικών παρασκευασμάτων».
Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη γνωστική λειτουργία των συμμετεχόντων και την πρόσληψη εξαιρετικά επεξεργασμένων γευμάτων κατά τη διάρκεια παρακολούθησης οκτώ ετών.
Η νόσο του Αλτσχάιμερ βρέθηκε με τεστ μνήμης χρησιμοποιώντας τις τεχνικές άμεσης ανάκλησης, καθυστερημένης ανάκλησης και λίστας λέξεων αναγνώρισης σε συμμετέχοντες έως και τρεις φορές κάθε τέσσερα χρόνια.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εργαλεία, όπως τεστ λεκτικής ευχέρειας, για να αξιολογήσουν την εκτελεστική λειτουργία των ανθρώπων.
«Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν τις τρέχουσες συστάσεις για τη δημόσια υγεία και τον περιορισμό της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων λόγω της βλάβης στη γνωστική λειτουργία», κατέληξαν οι συγγραφείς.
Δείτε την έρευνα της JAMA Neurology εδώ….
Δείτε ακόμα: Το εργαστηριακό κοτόπουλο θα κυκλοφορήσει φέτος στην αγορά των ΗΠΑ…