Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα επιβάλλει το συνθετικό φυλλικό οξύ στο αλεύρι – επιστήμονες προειδοποιούν, υπάρχει κίνδυνος να συμβάλει στην ανάπτυξη του καρκίνου.

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων ανακοίνωσαν ότι το αλεύρι σίτου που δεν είναι ολικής αλέσεως θα εμπλουτίζεται πλέον με φολικό οξύ από τα τέλη του 2026. Αυτή η κίνηση, η οποία συζητείται από τη δεκαετία του 1990, υποτίθεται θα μειώσει τον κίνδυνο γέννησης μωρών με ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα και θα μειώσει τις διατροφικές ελλείψεις και τις ανισότητες στην υγεία.
Το αλεύρι είναι ήδη εμπλουτισμένο με ασβέστιο, νιασίνη, θειαμίνη και σίδηρο για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας. Η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει ότι η προσθήκη φυλλικού οξέος θα μειώσει τα ελαττώματα του νευρικού σωλήνα κατά 20% και θα βελτιώσει την υγεία των εγκύων γυναικών.
Είναι αλήθεια ότι το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για την πρόληψη ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα, όπως η δισχιδής ράχη στα αγέννητα μωρά. Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, εμπλουτίζουν αλλά όχι υποχρεωτικά, το αλέυρι με φολικό οξύ.
Που είναι το πρόβλημα;
Υπάρχουν επιστημονικές ανησυχίες για την υποχρεωτική προσθήκη φυλλικού οξέος στα τρόφιμα, ειδικά σε πληθυσμούς που δεν το χρειάζονται και κυρίως όταν αφορά υψηλές ποσότητες. Αυτό που το καθιστά δυνητικά επικίνδυνο είναι πως το φολικό οξύ τροφοδοτεί την ανάπτυξη των κυττάρων αδιακρίτως – υγιών ή κακοήθων.
- Μια ανασκόπηση στο βιβλίο Folic Acid: Friend or Foe in Cancer Therapy (2024) σημειώνει ότι η υπερβολική πρόσληψη φολικού οξέος μπορεί να διεγείρει την ανάπτυξη υπαρχόντων καρκινικών κυττάρων , ιδιαίτερα στο παχύ έντερο και τον προστάτη.
- Μια ανάλυση του JAMA διαπίστωσε ότι τα άτομα που λάμβαναν συνθετικά συμπληρώματα φολικού οξέος είχαν υψηλότερη συνολική συχνότητα εμφάνισης καρκίνου σε σύγκριση με εκείνα που δεν το έκαναν.
- Ερευνητές στο Annals of Oncology ανέφεραν ότι το φυσικό φολικό οξύ από τα τρόφιμα φαίνεται προστατευτικό, αλλά η υψηλή δόση συνθετικού φολικού οξέος μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.
Μια ανασκόπηση του BMJ Open (2012) προειδοποίησε ότι η υπερβολική πρόσληψη φυλλικού οξέος μπορεί να κρύψει την αναιμία που χρησιμοποιείται συνήθως για την ανίχνευση της ανεπάρκειας Β12 , καθυστερώντας τη διάγνωση μέχρι να εμφανιστεί μη αναστρέψιμη νευρική βλάβη.
Πιο πρόσφατη έρευνα έχει ενισχύσει αυτές τις προειδοποιήσεις: μια μελέτη του 2024 με τίτλο « Υπερβολική κατανάλωση φολικού οξέος οδηγεί σε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12» διαπίστωσε ότι η υψηλή κατανάλωση φολικού οξέος μπορεί να μειώσει τα επίπεδα Β12 στον οργανισμό , ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιωμένων.
Έτσι, ενώ η κυβέρνηση επιμένει ότι αυτή η πολιτική θα «αποτρέψει τις γενετικές ανωμαλίες», επιστήμονες απο την άλλη πλευρά λένε ότι επιταχύνει την ανάπτυξη του καρκίνου σε ενήλικες – ειδικά στους ηλικιωμένους και σε όσους ήδη ζουν με προκαρκινικές παθήσεις.
Τότε γιατί το κάνουν αφού υπάρχει επιστημονική διαφωνία;
Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου (και άλλων χωρών) βασίζεται σε ανάλυση κινδύνου/οφέλους. Πολλές γυναίκες δεν το παίρνουν εγκαίρως με συμπληρώματα, οπότε η κυβέρνηση θέλει να το βάζει στο αλεύρι, για να το λαμβάνουν χωρίς να το θυμούνται.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν αν έχεις χρόνιο πρόβλημα υγείας, παίρνεις συμπληρώματα ή ανησυχείς για το αν επηρεάζει εσένα προσωπικά, θα είχε νόημα να το συζητήσεις με γιατρό ή διαιτολόγο, για να σου δώσει οδηγίες που να ταιριάζουν στο δικό σου προφίλ.
Άρα για άλλη μια φορά παρατηρούμε την ίδια ορολογία με τα εμβόλια Covid: Συγκρίνουμε τους κινδύνους με τα οφέλη – αποφασίζουμε για ένα μη δοκιμασμένο πείραμα στο σύνολο του πληθυσμού – επιβάλλοντας το υποχρεωτικά, παρά την επιστημονική διχογνωμία.