Υψηλά επίπεδα τοξικών μετάλλων βρέθηκαν σε ευρέως καταναλωτικά ποτά του εμπορίου

Υψηλά επίπεδα τοξικών μετάλλων βρέθηκαν σε ευρέως καταναλωτικά ποτά του εμπορίου

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ποτά που καταναλώνονται συχνά, όπως ο χυμός φρούτων και η τεχνητή σόδα, περιέχουν επίπεδα τοξικών μετάλλων όπως αρσενικό, κάδμιο και μόλυβδο που υπερβαίνουν κατα πολύ τα επιτρεπτά όρια του πόσιμου νερού.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tulane της Λουιζιάνα, μέτρησαν 25 διαφορετικά τοξικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία σε 60 αναψυκτικά, συμπεριλαμβανομένου του χυμού φρούτου, του μικτού χυμού φρούτων, του γάλακτος φυτικής προέλευσης, της τεχνητής σόδας και του τσαγιού.

Τα ποτά αγοράστηκαν στη Νέα Ορλεάνη απο σούπερ μάρκετ και διατίθενται σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πέντε από τα 60 ποτά που δοκιμάστηκαν περιείχαν επίπεδα τοξικών μετάλλων πάνω από τα ομοσπονδιακά πρότυπα πόσιμου νερού.

Δύο μικτοί χυμοί είχαν επίπεδα αρσενικού πάνω από το πρότυπο 10 μικρογραμμάρια/λίτρο. Ενώ, ένας χυμός cranberry, ένας ανάμεικτος χυμός καρότου και φρούτων και ένα γάλα βρώμης είχαν επίπεδα καδμίου που υπερέβαιναν τα τρία μέρη ανά δισεκατομμύριο που είναι το πρότυπο.

Η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλά επίπεδα αρσενικού μπορεί να οδηγήσει σε δερματικές διαταραχές, αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και αρκετούς τύπους καρκίνου.

Ενώ η έκθεση σε χαμηλά επίπεδα καδμίου στον αέρα, τα τρόφιμα, το νερό και ιδιαίτερα στον καπνό του τσιγάρου με την πάροδο του χρόνου μπορεί να συσσωρεύσει κάδμιο στα νεφρά και να προκαλέσει νεφρική νόσο και εύθραυστα οστά, σύμφωνα με το CDC.

Όταν καταναλώνεται, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι και όταν εισπνέεται σε υψηλά επίπεδα, μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των πνευμόνων ή θάνατο. Θεωρείται ιδιαίτερος καρκινογόνος παράγοντας.

Οι χυμοί φρούτων και τα φυτικά γάλατα περιείχαν υψηλότερα επίπεδα

Συνολικά, 7 από τα 25 στοιχεία που μετρήθηκαν από τους ερευνητές υπερέβαιναν τα πρότυπα πόσιμου νερού στο νικέλιο, το μαγγάνιο, το βόριο, το κάδμιο, το στρόντιο, το αρσενικό και το σελήνιο, ενώ ο μόλυβδος ανιχνεύθηκε σε περισσότερο από 93 τοις εκατό στα 60 δείγματα, αν και η πλειοψηφία περιείχε επίπεδα κάτω από ένα μέρος ανά δισεκατομμύριο.

Συνολικά, οι μικτοί χυμοί φρούτων και τα γάλατα φυτικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος βρώμης και αμυγδάλου, περιείχαν υψηλότερα επίπεδα τοξικών μετάλλων από άλλα ποτά που αναλύθηκαν στη μελέτη, είπαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές δεν προσδιόρισαν τις συγκεκριμένες μάρκες που μελέτησαν, αλλά σημείωσαν ότι μπορούν να αγοραστούν σε τοπικά σούπερ μάρκετ και καταστήματα λιανικής.

Τα ευρήματα της μελέτης, με τίτλο «Τοξικά μέταλλα και περιεκτικότητα σε βασικά στοιχεία σε εμπορικά διαθέσιμους χυμούς φρούτων και άλλα μη αλκοολούχα ποτά από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δημοσιεύτηκαν στο Journal of Food Composition and Analysis.

«Η στοιχειακή σύνθεση των ποτών, ιδιαίτερα των χυμών φρούτων, επηρεάζεται από τη φύση των φρούτων, το νερό άρδευσης, τη σύνθεση του εδάφους, την ατμοσφαιρική ρύπανση, τις γεωργικές πρακτικές (π.χ. χρήση λιπασμάτων) και τις διαδικασίες παραγωγής και συσκευασίας», έγραψαν.

«Η κατανάλωση αυτών των ποτών μπορεί να είναι μια σημαντική οδός μέσω της οποίας τοξικά μέταλλα και βασικά στοιχεία εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα και έτσι έχουν τοξικολογική και διατροφική σημασία», πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Δείτε ακόμα: Η δράση της βιταμίνης C στη θεραπεία του καρκίνου

Αφήστε μια απάντηση