Τα οφέλη της βιταμίνης Β3 για την υγεία

Η βιταμίνη Β3 είναι μία από τις οκτώ βιταμίνες Β που βοηθούν το σώμα να μετατρέψει τους υδατάνθρακες από πολλά είδη τροφίμων σε καύσιμο.
Υπάρχουν τρεις κύριες μορφές βιταμίνης Β3 – νικοτιναμίδιο ριβοσίδη , νιασίνη και νικοτιναμίδη . Κάθε μορφή βιταμίνης Β3 επηρεάζει το σώμα με διαφορετικούς τρόπους.
Εδώ είναι μερικά από τα επιστημονικά υποστηριζόμενα οφέλη για την υγεία της βιταμίνης Β3, με ιδιαίτερη έμφαση στη νιασίνη και τη νικοτιναμίδη.
Η βιταμίνη Β3 προλαμβάνει τον καρκίνο του δέρματος
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine (NEJM), Αυστραλοί ερευνητές παρουσίασαν τις προστατευτικές επιδράσεις της βιταμίνης Β3 έναντι της δερματικής βλάβης που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV). Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι η πιο κοινή αιτία καρκίνου του δέρματος. Τα αποτελέσματα της διπλής-τυφλής, τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής έδειξαν ότι η νικοτιναμίδη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης βασικοκυτταρικού καρκινώματος κατά 23%. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η νικοτιναμίδη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ακανθοκυτταρικού καρκινώματος κατά 30%.
Η βιταμίνη Β3 προάγει την καρδιαγγειακή υγεία
Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2015 στο Medical Science Monitor έδειξε την ικανότητα της νιασίνης να μειώνει τα επίπεδα λιπιδίων και λιποπρωτεϊνών στο αίμα . Στη συνέχεια, η νιασίνη προκάλεσε μειωμένα επίπεδα τριγλυκεριδίων – μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η ίδια μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι η νιασίνη βοηθά στην αύξηση της παραγωγής της αδιπονεκτίνης, μιας ορμόνης που ελαχιστοποιεί τον σχηματισμό λιπών στις αρτηρίες.
Η βιταμίνη Β3 υποστηρίζει την υγεία του δέρματος
Η χρήση από του στόματος νικοτιναμίδης βοήθησε στην τόνωση της κυτταρικής ενέργειας και ρύθμισε την παραγωγή ενός βασικού ενζύμου που βοηθά στην επιδιόρθωση του DNA του δέρματος και στην καταστολή των φλεγμονωδών κυτοκινών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Australasian Journal of Dermatology.
«Η νικοτιναμίδη υπόσχεται τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος δερματολογικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αυτοάνοσων διαταραχών με φουσκάλες, της ακμής, της ροδόχρου ακμής, της γήρανσης του δέρματος και της ατοπικής δερματίτιδας», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης. «Συγκεκριμένα, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι είναι ένας πιθανός παράγοντας για τη μείωση των ακτινικών κερατώσεων και την πρόληψη των καρκίνων του δέρματος».
Η βιταμίνη Β3 υποστηρίζει και την υγεία του εγκεφάλου
Μια εργασία που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2019 στο International Journal of Molecular Sciences εξέταζε τα οφέλη της συμπλήρωσης νιασίνης στην υγεία του εγκεφάλου . Διαπίστωσε ότι η βιταμίνη Β3 με τη μορφή νιασίνης προστατεύει το πίτουρο από νευροεκφυλιστικές καταστάσεις, όπως το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον και ασθένειες του Χάντινγκτον. «Η βέλτιστη διατροφική πρόσληψη της βιταμίνης θα υποστηρίξει την υγεία των νευρώνων και θα καθυστερήσει τον νευροεκφυλισμό.
Ποιες τροφές περιέχουν βιταμίνη Β3;
Σύμφωνα με άρθρο της Epoch Health , η βιταμίνη Β3 με τη μορφή νικοτιναμίδης μπορεί είτε να καταναλωθεί από πηγές τροφίμων είτε να συντεθεί φυσικά από το ανθρώπινο σώμα.
Μια ποικιλία τροφίμων όπως το κρέας, ψάρι, αυγά, όσπρια, καστανό ρύζι, ξηρούς καρπούς, σπόρους και μανιτάρια μπορεί να παρέχει επαρκείς ποσότητες νικοτιναμίδης. Είναι επίσης ένα υποπροϊόν του μεταβολισμού της τρυπτοφάνης, με το σώμα να συνθέτει το 50 τοις εκατό αυτής της μορφής βιταμίνης Β3.
Αρκετοί παράγοντες, ωστόσο, μπορούν να κάνουν ένα άτομο να έχει έλλειψη αυτής της βασικής βιταμίνης. Αυτές περιλαμβάνουν τη χρόνια διάρροια, τη φλεγμονή του εντέρου, την πρόσληψη επεξεργασμένων υδατανθράκων και την κατανάλωση επεξεργασμένης ζάχαρης και αλκοόλ.
Επιπλέον, η υπερκατανάλωση καλαμποκιού μπορεί να προκαλέσει πελλάγρα – μια ασθένεια που προκαλείται από ανεπάρκεια βιταμίνης Β3. Η πελλάγρα αποτελεί σημαντικό κίνδυνο ασθένειας στις αναπτυσσόμενες χώρες που βασίζονται στο καλαμπόκι ως κύρια πηγή τροφής. Ενώ το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β3, είναι συνδεδεμένο με υδατάνθρακες. Αυτό, με τη σειρά του, καθιστά πιο δύσκολο για το σώμα να απορροφήσει αυτό το θρεπτικό συστατικό.
Απο Naturalnews
Δείτε ακόμα: Μελέτη δείχνει πως η βιταμίνη Κ προσφέρει προστασία έναντι του COVID-19